Soorten pensioen

Partnerpensioen

Wij regelen een uitkering voor uw partner als u komt te overlijden. Dit noemen we ook wel partnerpensioen. Uw partner ontvangt dit pensioen totdat hij of zij overlijdt. Heeft uw partner een eigen inkomen? Dit maakt niet uit voor de hoogte van het partnerpensioen.

Uw partner heeft automatisch recht op partnerpensioen als u, voordat u met pensioen gaat:

  • bent getrouwd
  • uw partnerschap hebt geregistreerd bij de gemeente of
  • de partner waarmee u samenwoont bij ons hebt aangemeld en wij uw partner hebben geaccepteerd

Woont u samen? Dan heeft uw partner alleen recht op partnerpensioen als uw partner bij ons is aangemeld. Log in op de beveiligde omgeving van deze website, Mijn Pensioencijfers, en controleer in uw Uniform Pensioenoverzicht of uw partner bij ons is geregistreerd. Verder ziet u hier hoeveel pensioen er voor uw partner is geregeld. Als u de partner waarmee u samenwoont, wilt laten registreren neem dan contact op met onze helpdesk.

Trouwt u in het buitenland? Stuur ons dan een gewaarmerkte kopie van de huwelijksakte via Mijn Pensioencijfers of per post.

Trouwt u in het buitenland, maar woont u in Nederland? Dan moet u uw huwelijk bij de gemeente melden. Wij ontvangen de gegevens van uw partner dan automatisch van de gemeente.

Partnerpensioen voor uw ex-partner

Gaan u en uw partner uit elkaar? Dan bouwt u geen partnerpensioen meer op voor uw ex-partner. Uw ex-partner houdt dan recht op het partnerpensioen dat u tijdens uw relatie hebt opgebouwd. Zijn of haar deel noemen we ook wel bijzonder partnerpensioen. Uw ex-partner krijgt dit bijzonder partnerpensioen vanaf het moment dat u overlijdt totdat uw ex-partner overlijdt. Uw ex-partner kan besluiten om hiervan af te zien.

Nieuwe relatie na uw pensioen

Krijgt u een nieuwe partner nadat u met pensioen bent gegaan? Dan is er voor deze partner geen partnerpensioen.

Andere soorten pensioen

Voor u Voor uw (ex-)partner Voor uw kinderen
Ouderdomspensioen Partnerpensioen Wezenpensioen