Verandert uw situatie?

Pensioen in het buitenland

Woont u in het buitenland en ontvangt pensioen? Gaat u emigreren en wilt u in het buitenland pensioen ontvangen? Dat kan. U moet dan wel een paar dingen regelen.

1. Stuur een adreswijziging

U geeft aan ons door dat u bent verhuisd naar het buitenland. Ook als u verhuist in het buitenland moet u uw nieuwe adres aan ons doorgeven. Log in bij Mijn Pensioencijfers en geef uw nieuwe adres door.
Meer informatie: Verhuizen

2. Geef uw BSN/sofinummer en bankrekeningnummer door

Wij kunnen uw pensioen niet aan u betalen als we geen BSN (Burger Service Nummer, vroeger sofinummer) en geen actueel bankrekeningnummer van u hebben. Geef deze informatie daarom aan ons door. Wij sturen u een wijzigingsformulier.
Uw BSN staat in uw paspoort of ID-kaart. Weet u uw BSN niet? U kunt dit opvragen bij de Belastingdienst.

3. Stuur elk jaar een levensbewijs

Als u pensioen van ons ontvangt in het buitenland, sturen wij u elk jaar een levensbewijs. Dat noemen we ook wel een attestatie de vita. Dit moet u door een lokale overheidsinstantie of notaris laten ondertekenen. Daarna stuurt u dit volledig ingevuld terug naar ons. Dat kan ook via Mijn Pensioencijfers.
Ontvangt u ook AOW van de Sociale Verzekeringsbank en hebt u dit levensbewijs al opgestuurd naar de SVB? Dan ontvangen wij deze informatie automatisch via de SVB. U hoeft dan niets te doen.

4. Wij houden belasting in, maar misschien hoeft dat niet

Wij zijn verplicht om in Nederland belasting (loonheffing) op uw pensioen in te houden. Daardoor krijgt u minder pensioen. Soms hoeft dat niet, omdat Nederland met uw land hierover afspraken heeft gemaakt. U kunt dan meer pensioen krijgen.
Zo regelt u dit:

  • Ga naar www.belastingdienst.nl;
  • Kijk bij: Aanvraag Vrijstelling van loonheffing;
  • Vul het formulier in;
  • Als u er recht op hebt, stuurt de Belastingdienst u een vrijstellingsverklaring;
  • Stuur ons een kopie van deze vrijstellingsverklaring. Dan houden wij geen loonheffing in op uw pensioen.

5. Gaat u scheiden?

Als u in Nederland woont, krijgen we via de gemeente door dat u bent gescheiden. Als u in het buitenland woont niet. Dan geeft u uw scheiding zelf aan ons door.
Meer informatie: Scheiden

6. Komt u te overlijden?

Als u in Nederland woont, krijgen we dit via de gemeente door. Als u in het buitenland woont niet. Uw nabestaanden moet dit aan ons fonds doorgeven.
Meer informatie: Overlijden