Verandert uw situatie?

Bijna met pensioen

U staat op het punt om met pensioen te gaan. Een belangrijk moment waarop u keuzes  moet maken over uw pensioen.

U kunt zelf bepalen wanneer en hoe u met pensioen gaat

  • met pensioen op uw 65ste (=standaard als u niets doet)
  • eerder met pensioen dan 65 jaar
  • later met pensioen dan 65 jaar

U kunt keuzes maken voor de hoogte van uw pensioen

  • eerst meer pensioen, daarna minder
  • eerst minder pensioen, daarna meer
  • partnerpensioen inruilen voor ouderdomspensioen
  • ouderdomspensioen inruilen voor partnerpensioen

Wat kunt u doen?

Ga naar Mijn Pensioencijfers en kijk in uw Uniform Pensioenoverzicht hoeveel pensioen u hebt bij ons fonds. Wilt u een berekening om te zien wat een van deze keuzes betekent voor uw pensioen? Neem dan contact op.
Hebt u een partner? Controleer voordat uw pensioen ingaat of uw partner is geregistreerd bij ons fonds als u samenwoont of bent getrouwd in het buitenland.

Klein pensioen?

Is uw pensioen lager dan € 503,24 (2021) bruto per jaar? Wij kunnen dan binnen 6 maanden na de ingang van uw pensioen besluiten uw pensioen in één keer uit te betalen. Dit heet afkoop. U kunt zelf bepalen of u hiermee akkoord gaat. Er zijn voor- en nadelen:

Voordeel
U krijgt de waarde van uw pensioen bij ons fonds in één afkoopsom op uw bankrekening gestort. Dit kan gunstig zijn als u het geld nu hard nodig hebt of als u verwacht niet lang te leven.

Nadelen

  • U krijgt straks geen maandelijkse uitkeringen van ons fonds.
  • Het partnerpensioen voor uw eventuele (ex-) partner vervalt. Uw (ex-) partner ontvangt daardoor geen uitkering mocht u komen te overlijden.
  • Het kan zijn dat u door de afkoopsom andere inkomsten misloopt. Ontvangt u bijvoorbeeld een uitkering en/of een toeslag van de Belastingdienst, dan kan deze verlaagd worden. Wij raden u aan dit na te vragen bij de instantie die de uitkering of toeslag uitkeert. Wij weten dat niet.

Wat kunt u verder doen?

Tenminste 1 maand voordat u 65 wordt, ontvangt u automatisch een brief van ons fonds met daarin een berekening van uw pensioen op de standaard pensioendatum. Daarbij zit ook een formulier waarop u uw keuzes kenbaar maakt om uw pensioen op maat te maken.

Voordat u een besluit neemt, is het verstandig om te controleren wanneer uw AOW-pensioen ingaat. Hebt u ook pensioen opgebouwd via Henkel Nederland na 1 augustus 2012? Dan is het verstandig om te informeren naar de keuzemogelijkheden van uw pensioenregeling bij de pensioenuitvoerder waar u vanaf augustus 2012 pensioen hebt opgebouwd.