Nieuws

Scheiden? Daar gaat de helft van uw pensioen!

De waslijst van zaken die u moet regelen bij een scheiding is lang. En pensioen staat daar óók op. Wat moet u weten?

We hebben de zes belangrijkste vragen (en antwoorden) voor u op een rij gezet. Dit gaat over het pensioen voor u, het ouderdomspensioen. En over het pensioen voor uw partner.

1. Móet u altijd uw pensioen delen?

Was u getrouwd of had u een geregistreerd partnerschap? Dat heeft uw ex-partner recht op de helft van het pensioen dat u hebt opgebouwd tijdens uw huwelijk of partnerschap. U bent dus niet verplicht om het pensioen te verdelen.

  • U kunt vooraf (bij uw huwelijk of het afsluiten van uw partnerschap) afspreken om uw pensioen niet te verdelen bij een eventuele scheiding. Dit moet wel ergens op papier staan.
  • U kunt bij de scheiding met uw ex-partner afspreken dat u het pensioen niet verdeelt. Ook deze afspraak moet u op papier vastleggen.
  • U hoeft het pensioen niet te verdelen als u stopt met samenwonen.

2. U verdient allebei ongeveer evenveel, is pensioen delen dan nodig?

Partners die ongeveer hetzelfde salaris hebben, verdelen hun pensioen meestal niet. Maar let op: ga er niet automatisch vanuit dat u allebei evenveel pensioen opbouwt! Er zitten grote verschillen tussen pensioenregelingen.
Kijk op uw Uniform Pensioenoverzicht hoeveel pensioen u hebt en hoeveel uw ex-partner heeft. Voor een compleet beeld kunt u inloggen op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Let op: dit is uw totale pensioen, inclusief wat u voor uw huwelijk of geregistreerd partnerschap hebt opgebouwd.

3. Moet u uw pensioen 50-50 delen?

Nee, u kunt kiezen. 50-50 is de standaard. Maar een andere verdeling kan eerlijker zijn. Ook die legt u samen schriftelijk vast.

  • Bijvoorbeeld als één van de partners fulltime werkt en de ander parttime. Dan kunt u kiezen voor bijvoorbeeld 40/60 of 30/70. Of u kunt samen besluiten om het pensioen van degene die fulltime werkt wel te delen, maar het pensioen van de parttimer niet.
  • Kijk bij de verdeling ook naar andere zaken die u verdeelt. Hebt u een overwaarde op uw huis? Dan kan de partner die er blijft wonen misschien de ander ‘uitkopen’ met meer pensioen.

4. Wanneer krijgt uw ex-partner het verdeelde pensioen?

Wij betalen het pensioen aan uw ex-partner als u met pensioen gaat. Bij een groot leeftijdsverschil tussen partners is dat niet handig. Dan is conversie voor u waarschijnlijk beter. Dan wordt uw pensioen volledig ‘losgeknipt’. Conversie is daarom ook een goede keuze als u verder niets meer met elkaar van doen wilt hebben na uw scheiding.

5. Gaat de verdeling vanzelf?

Nee, u (of uw ex-partner) moet ons fonds laten weten welke afspraken u hebt gemaakt. Als u dit doet binnen twee jaar nadat uw scheiding definitief is, keert ons fonds straks aan u en uw ex-partner rechtstreeks ieder zijn eigen deel uit. U kunt dat online doorgeven. Als u het niet doet, kan ook uw ex-partner deze afspraken doorgeven. Uw ex-partner kan ons dan mailen.
Doet u niets? Dan moet u zelf na uw pensionering elke maand een deel van uw pensioen aan uw ex-partner uitbetalen zolang u leeft.

6. Hoe zit dat met partnerpensioen?

Bij ons fonds bouwt u pensioen op voor uw partner als u overlijdt. Als u gaat scheiden, gaat dat naar uw ex-partner. Uw ex-partner kan daarvan afzien. 

Nieuwe wet

Er ligt een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer om de regels voor verdeling van pensioen bij scheiding te veranderen. Totdat die wet definitief is, gelden de regels hierboven. Waarschijnlijk duurt dat nog tot 1 januari 2022.

Meer weten?

Lees hier meer over scheiding en uw pensioen. Hebt u vragen? Neem contact op met ons. Wij helpen u graag.